1. Anasayfa
  2. Eğlence

8D Müzik Nedir?

8D Müzik Nedir?
4

Basit ve ön aşamasında pek çok konuda bilgi verilmeden, havada kalacak bir anlatım olacağı için, 8D Müzik Nedir? Sorusunun yanıtını vermeden önce, kısa bir yolculuk yapacağız. Ancak bu yolculuğa başlamadan önce bile belirtilmesi gereken şey 8D müzik diye bir şeyin olmadığıdır. Bu sadece müşteri çekmek için butiğin vitrinindeki “ %80 DAMPİNG”, “ UCUZLUK “ yazmakla eşdeğer bir tanım sadece.

Bir kişisel asistan, ya da mini ancak çok güçlü teknik özelliklere sahip bir bilgisayar, cebimizde taşıyabileceğimiz bir sinema ya da televizyon. Ayrıca, İleri özelliklere sahip bir ses sistemi, yüksek teknolojiye sahip bir mikrofon, dijital fotoğraf makinesi ya da profesyonel bir kamera diye açıklamaya çalıştığımız şey nedir?

Herkes Akıllı Cihaz Kullanmalı

Yukarıda saydıklarımızın hepsi artık yaşamlarımızı endekslediğimiz ya da psikolojimiz üzerinde ki etkileri hala tartışılan akıllı cihazlar. Sahip oldukları yüksek potansiyeli, kablosuz iletişim teknolojisi, internet ve çeşitli yazılımlarla destekleyen bu aletler, pek çok açıdan yaşamlarımızı kolaylaştırıyor. Ayrıca konfor kazandırıyor ve ilgimizin odağında kalabilmek içinde, gözümüze, sesimiz, aklımıza hitap eden çok çeşitli çılgınlar için, çok güçlü bir hazır pazar oluşturuyor. Öyle ki, sunulan yazılımlar, görseller, ses ve müzikler, oyunlar, kitaplar, aslında sadece endüstriyel bir yaklaşımla ve satmak amacıyla hazırlansa da, pek çok açıdan işe yarar hizmetler.

Bu da her yelpazeden kişinin, belirli amaçlar doğrultusunda akıllı cihazlara mecbur kalmasına neden oluyor. Dolayısıyla 75 yaşında bir kişinin bile, yolda yürürken kulaklığıyla konuştuğuna şahit olabiliyorsunuz. Elbette yanlış anlaşılmasın, endüstrinin amacı zaten herkese ulaşabilmek, basitleştirmek ve yaşam standardına dahil ederek, daha çok satış yapmak. Burada belli yaşın üstündeki kişileri hor görmek amacı taşımıyorum.

Sadece alışageldikleri yaşam tarzına çok ters olmasına rağmen, akıllı cihazlar artık çok yönlü olarak her yaş kitlesinin ister istemez vazgeçilmezi haline dönüşüyor. 8D Müzik Nedir? Sorusuna cevap verirken, tüm sistemin eleştirisini yapmaya başlamış hale geliyoruz. Ancak her şeyin her şeyi manipüle etmesinin kural olması, her konuya da eleştirel yaklaşılmasını gerekli kılıyor maalesef.

Yeni Akım 8D Audio Konusu

Akıllı cihazların, tablet, laptop ve bilgisayarların yaşamlarımız da ki rolünün altını çizmeye artık gerek yok. Müzik dinlemek kendiside bir endüstri olan bu sektörün, tüm yapısını temelden değiştiren bir yeni müzik sektörünün ortaya çıkmasına neden oldu. Plak ya da kaset satın almak, CD ya da albüm satın almak, artık sadece koleksiyonerlerin yaptığı bir işlem. Bunun yerine dijital ortamda satış yapabilmek ve hatta ücretsiz platformların güçlü varlığı nedeniyle buralara yönelik tanıtımlar gerçekleştirmek ve doğru yöntemlerle para kazanılmasını sağlamak gerekiyor üretici açısından. Eskisi gibi bir konser vermek ya da albüm yapmak yeterli olmuyor. Böylesine büyük ekonomiye hükmetmiş bir müzik endüstrisinin de, yeniçağa uyum sağlaması zorunlu hale geliyor. Ancak işin içerisinde dijital dünya ve yazılımlar girince, her şeyde olduğu gibi müzikte hayli kolay bir hale geliyor.

Güçlü yazılımlarla dijital ortama aktarılan her ses tek kanallı ve çift kanallı olması fark etmeksizin, çeşitli yazılımlarla çok geniş bir yelpazede türlü şekillere evrilebiliyor. Bu da zaten mixler, remixler vs. olmak üzere, yeni müzik kültürlerinin bile oluşmasını sağlamış durumda. Nihayetinde 90’ lı yıllarda, henüz Apple hükümranlığı grafik ve ses konusunda dünyada ve ülkemizde sürerken bile, ciddi yatırım yapılmış stüdyoya sahip ve birazda geniş müzik dağarcığı bulunan kişilerin, star ve sanatçı olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

Buna karşın bu yaşanılanları daha sonra yaşamış ve hali hazırda yaşayan pek çok batı ülkesi bile var. İyi bir müzik dağarcığı, iyi bilgisayarlar, iyi yazılımlar ve doğru bir satış pazarlama, günümüzde size sanatçı denmesini ve iyi paralar kazanmanızı kolaylıkla sağlar. Bir nevi aranjörlük ya da ses mühendisliğiyle, daha önce yapılmış müzik eserlerini günümüzün müzik dinleme alışkanlıklarına göre doğru bir şekilde mixlemeniz, ünlü biri olmanıza yardımcı olur.

8D Ses Nedir? Mümkün mü?

Öncelikle altı çizilmesi gereken şey 5D, 6D, 8D vs. D diye bir şey ses için geçerli bir tanımlama değildir. Günümüzde ulaşılmış ki aslında yine hemen hemen en başa uzanan çift kanallı kayıt sistemi, yani stereo ses kaydı, halen geçerli olandır. Stereoyu daha verimli hale getiren ve kayıt esnasında farklı açılardan kayıt yapılmasını sağlayan sistemler mevcut. Ancak bunların dinleme esnasında da çeşitli ses sistemleriyle dinlenilmesi gereklidir.

Binaural Ses Kayıt Sistemi

Stereo ses kaydı, henüz kayıt aşamasındayken özel bir biçimde tasarlanmasıyla oluşan bir ses kaydıdır. Amaç dinleyiciye olağan koşullarda çevreden elde ettiği ses deneyimi, olabildiğince gerçekçi bir şekilde yansıtmaktır. Bu amaca dayalı olarak gerçekte durduğumuz noktaya ve sesin geldiği yönün açısına göre, sağ ve sol kulakların yaşadığı farklı deneyimleri, ses kayıtlarına da taşımaktır. Böylece daha gerçekçi ve algılamamızı da bir tür manipüle eden ses dinleme deneyimi yaşarız. Kayıt esnasında, olağan pozisyonumuza göre, bize sunulan sesi nasıl duyuyorsak, buna göre ses kayıt alıcılarının bulunduğu noktalar belirlenerek kayıt gerçekleştirilir.

Bu sayede bu kaydı iyi bir kulaklık veya ses sistemiyle dinlediğinizde, farklı ve gerçekçi bir ses dinleme deneyimi yaşarsınız. Doğrudan bu amaca yönelik kulaklılarda mevcuttur. Ancak altının dikkatle çizilmesi gereken konu, mutlaka ve mutlaka bu kaydın Binarual olarak yapılmış olmasının gerekmesidir. Aksi halde kulaklıklarınız ve ses sistemleriniz araya yazılımlar veya ses kartları da girse, binaural deneyimi sunamaz. Müzik endüstrisiyle birlikte, sinema endüstrisi tarafından, destek verilen bir ses kayıt sistemi durumundadır. Merak edenler için Youtube’ a Binaural yazılması, bu türlü ses kayıtlarının tanıtım ve diğer örneklerine ulaşmasını sağlayacaktır. 8D müzik nedir sorusuna az çok cevap verilmiş olabilir.

Dolby Atmos

8D müzik nedir sorusunda örneğin Dolby Atmos sistem olarak adlandırılan sistem diğer büyük ekonomiyi kontrol eden Sinema dizi endüstrisi tarafından gelişmesi desteklenmiş bir sistem. Çok sık duyduğumuz 5+1 ya da 7+1 ses sistemi, ses duyma deneyimimizi 5+1 noktadan sunulan ses olarak bize aktarır. Kaydı bu düzene göre yapılmıştır ve bu ses kaydından en verimli şekilde sesleri duyabilmek içinde 5+1 ses sitemine ihtiyaç vardır. 5+1 ses sisteminin hangi düzende yerleştirildiği ise kullanım alanının olanakları ve bizim hasbelkader yerleştirmemize bağlı olarak farklı deneyimler sunabilir. Bu örneğe bakarak 7+1 ses sisteminin de aynı şekilde stereo ses kaydının 7+1 noktadan yapıldığı ve buna uygun olarak bir dinleme deneyimini 7+1 ses sistemiyle sunduğu rahatlıkla anlaşılır.

Dolby Atmos sistem dijital dünyada ses sunumunun da daha kaliteli ve gerçekçi olması ve hatta sinema endüstrisinin ihtiyaç duyduğu üzere, birazda abartılmasını sağlayan bir ses kayıt sistemi. Bununla birlikte yine stereo ses kayıt sisteminin, yine çok özel bir biçimde kullanılmasıyla mümkündür. Çevresel ses etkisi oluşturmak üzere 7 ayrı noktada konumlandırılmış ve yatay olarak kaydedilmiş sesleri, yine 7 ayrı noktaya konumlandırılmış bir 7+1 ses sistemiyle deneyimleyebilirsiniz.

Dolby Atmos sistem içerisindeyse bu 7 yatay noktaya, çevresel ses etkisini daha da arttırabilmek için, yukarıdan gelen ses şeklinde konumlandırılmış yeni noktalar eklenir. 7.1.2 yada 7.1.4 gibi rakamlarla açıklanan bu sistem de, 7 yatay ve 2 üst, yada 7 yatay ve 4 üst konumda bulunan ses kayıt noktası bulunur. Dolayısıyla yine buna uygun bir ses sistemine sahip olmanız gereklidir. Günümüzde Netflix, Amazon gibi platformlar, bu ses sistemi kodlamasına uyumlu bir alt yapıya sahip. Eğer ses sisteminize güveniyorsanız, ya da sadece merak ediyorsanız, yine Youtube’ a “Dolby Atmos” yazarak, tanıtımları dahil pek çok örneğini izleme ve dinleme şansına sahipsiniz.

8D Audio

Birden ortaya çıkan ve Youtube’ da bir kanalın sunduğu müzik videolarıyla gündeme gelen 8D Audio kavramı, sadece ilgi çekmek, yüksek ses kalitesiymiş gibi güdümleme yapmak ve dolayısıyla tanıtımını da böylece gerçekleştirmek amacına dayalı bir isimdir. Diğer bir deyişle 8D ses değil, 4D ses bile yoktur. 8D Audio olarak sunulan ve gerçekten bazı müzikler için, iyi bir müzik dinleyicisine farklı bir deneyim yaşatan bu sunumlar, aslında sadece bir ses mühendisliğidir. Yazılımlar kullanılarak, çeşitli etkiler oluşturulan ve sesin sağ ile sol arasında gezinmesini sağlamaya dayalı bir tür ses mühendisliğidir.

Bir diğer anlatımla aslında remizlerin daha farklı bir şekilde yeniden yapılması ve daha önce çok dinlediğimiz ve çok sevdiğimiz şarkıları, daha farklı deneyimle dinlememize fayda sağlıyor. Ancak bana göre bu yinede müzik kulağı iyi olan, iyi bir düzenlemeci potansiyeli bulunan kişi ya da kişiler tarafından yapıldığında, gerçekten ciddi hazların alınmasına sebep olduğudur. Yoksa yazılımın olanak verdiği ölçüde sesi sağa sola almak, bunun hızını müziğin ritmine uydurmamak, yanlış seçilmiş dış etkiler oluşturmakla 8D Audio olduğu iddia edilen sunumların kötü müzik deneyimlerine dönüşmesine sebep olabiliyor.

8D Müzik Nedir? Sorusunu benimde merak etmem, Youtube üzerinde hızla yayılan bir akım olması ve elbette müzikle bir orta düzey profesyonel dinleyici olmamla alakalıdır. Nedir bu dinlediğim örneklerin bazılarının gerçekten çok sıkı bir müzik deneyimi oluşturması beni hayli şaşırttı. Daha önce yüzlerce defa dinlediğim ve artık neredeyse sıkıldığı harika eserlerin, bu tür verilmiş efektlerle oluşturduğu yeni deneyim müthişti. Zira şarkının kalitesini ilk fark ettiğim tarihlere zaman yolculuğu yapmamı bile sağladı diyebilirim. Ancak altını yeniden çiziyorum, bunun bir akım haline dönüşmesi, sadece yazılımlar hakkında deneyim sahibi olan kişilerin, eline geçirdiği her şeyi bu ses efektlerine maruz bırakması sonucuna neden oldu. Dolayısıyla sadece soldan sağa ve armoni, ritim gibi hiçbir detaya dikkat edilmemiş sunumlar hayli can sıkıcı da olabiliyor. Buna rağmen, fanatik bir ilgili kadrosu oluşmuş durumda ve herkes birbirine bu 8D Audio müzik deneyimin mutlaka yaşaması gerektiğini tavsiye ediyor.

Sonuç olarak ister bilgisayar, ister akıllı cihaz olsun, hangi cihazdan dinlerseniz dinleyin, ses sisteminiz ya da kulaklığınızın kalitesi yüksekse, zaten ses dinleme deneyiminizde çok farklı olacaktır. 8D Audio diye sunulan ses efektleşmesini, herkes belirli programları hatta sadece ses kartını destekleyici yazılımları kullanarak bile gerçekleştirebilir. Tavsiyemiz 8D Audio konusunda birazda olsa dikkatli işler çıkaran Youtube kanallarını tespit etmek için uğraşmanız yönünde olacak.

Bu şekilde gerçekten iyi ve farklı bir dinleme deneyimi oluşturan çeşitli 8D auido videolarına ulaşabilirsiniz. Bunu anlayabilmek için bile, sunulan tüm örnekleri dinlemek gerekiyor elbette. Ancak eğer müzik dinlemekten hoşlanıyorsanız, bu konuda emek harcamak çok keyifli olacaktır. Sözün kısası 8D Audio müzik deneyimi yaşamak isterken, aslında bunun bir kandırmaca isim olduğunu bilmemiz, ancak yine de başarılı düzenlemelerin de iyi bir müzik dinleme deneyimi oluşturduğunu hesaba katmamız gerekir. Aslında belki de bu aşamada tek anlayamadığım şey, iyi bir düzenleme yeteneğine sahipken neden böyle basit şeylerle uğraşıldığı olmalıdır. Belki de birilerinin hobisinin kurbanı halindeyizdir.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. Böyle teknoloji makaleleri okudukça teknolojinin ne kadar içerisine girmek istediğimi bir kez daha anlıyorum. Dolby atmos sistemine ben de bayılıyorum. Arabama da opsiyon olarak ekleyeceğim.

  2. Güzel bir yazı başarılı bir şekilde anlatım yapılmış.Bu siteyi eskiden beri takip ediyorum güzel paylaşımları var.Emeğinize sağlık

  3. 16 Mart 2022

    8d diye bir şeyin olduğunu ilk defa duyuyorum, bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

  4. 8D Audio ve ses sistemleri hakkında anlatılan bilgiler günümüzde ne kadar iyi olanak sağladığını güzel anlatılmıştır konuda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir