1. Anasayfa
  2. Rehber

3D Yazıcı ile Neler Yapılır?

3D Yazıcı ile Neler Yapılır?
0

Teknolojinin günlük yaşamda kullanım alanının artması ile birçok yeni icat ve alet hayatımıza girdi. Bunlardan biri de üç boyutlu yazılar olmakla birlikte her geçen gün farklı sektörlerde kullanılıyor. Bu noktada 3D yazıcı ile neler yapılır, yazıcılar satışa sunuluyor mu, hangi kaynaklar gerekli, nasıl kullanılır gibi birçok sorunun cevabı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Özellikle her alanda kullanılabilen bu yazılar ile yapay organ üretiminden uçak parçası üretimine birçok madde ve ürün ortaya çıkarılabiliyor.

2006 yılından sonra geniş kitlelere ulaşan bu yazıcı türlerinin kullanımı her geçen gün artıyor. Bu yazılar, öncelikle objenin bilgisayar üzerinden üç boyutlu tarama sistemi ile data oluşturup sonrasında ise katmanlar halinde üst üste serilerek üretilmesi yani yazılması şeklinde çalışmaktadır.

Hangi Malzemeler Kullanılıyor?

3D yazıcıların kullanımına ilişkin en merak edilen sorulardan biri de üretilecek olan objeye göre hangi ana maddelerin, malzemelerin kullanacağıdır. Burada ham madde olarak kullanılacak olan birçok materyal bulunmakta olup bunlar arasında plastik, altın, platinyum, akrilik ve daha birçok organik ve inorganik maddeler 3D yazıcı ile neler yapılabilir olduğuna göre tercih edilebiliyor. Maddeye göre yapılabilecekler arasında biblolar için seramik tozu, ahşap yapılar için odun tozu gibi birçok madde sarf malzemesi olarak kullanılabiliyor.

Hangi Ürünler Yapılabilir?

Ham madde ve malzemeler tamamlandığında bireyler ne isterlerse, 3D yazıcıları kullanarak kolaylıkla o objeyi üretebilir. Kullanım açısından örnek vermek gerekirse:

Sevilen oyun, film ve dizi karakterlerinin bibloları, heykelleri yapılabilir.
Aynı zamanda hediyelik eşya olarak kül tablası, tespih, ev dekorasyon ürünleri olarak metal lamba, abajur ve daha birçok obje metal, ahşap, seramik olmak üzere farklı malzemeler kullanılarak üretilebilir.3D yazıcı ile neler yapılabilir

Altın, gümüş ve diğer metal madenleri kullanılarak beğenilen bir aksesuar kolaylıkla yapılabilir. Alyans, kolye ya da bileklik; gümüş altın ya da bakır seçenekleri ile sizin belirleyeceğiniz ham maddeye göre kolaylıkla şekillendirilir.

Moda sektöründe de artık kullanımı yaygınlaşan yazıcılar ile kumaş materyalini kullanarak özel tasarım kıyafetler yapmak mümkündür.

Ayrıca sektörlere ve farklı branşlara göre farklı kullanımlara da rastlamak mümkündür. Bunlar arasında en bilineni ise medikal alanda üretilen organlar, dokular ve benzeri oluşumlardır. Mimarlık öğrencileri için de taslak hazırlamak 3d yazıcılar ile oldukça kolay olup 3D yazıcı ile neler yapılır sorusuna verilecek cevabın da oldukça geniş olduğunu anlatmaktadır. Yemek sektöründen, yedek parça üretimine, müzik aletlerinden oyuncaklara hemen hemen her sektörde geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Türkiye’de 3D Yazıcı Var Mı?

Haberlerde ve gündemde sıklıkla yabancı basından örnekler duyduğumuz 3D yazıcılar Türkiye’de de farklı alanlarda kullanılmaktadır. Kurumsal firmaların yanı sıra artık portatif yazıcılar ile bireysel kullanımların önü de açılmıştır. Birçok alışveriş sitesinde 3D yazılar bireysel kullanım için satışa sunulmaktadır.

Piyasa fiyatı bin TL ile 130 bin TL’ye kadar değişen bu yazıcıların 3D yazıcı ile neler yapılır sorusuna göre kalitesi, kapasitesi ve diğer nitelikleri de artmakta dolayısı ile fiyatı da yükselmektedir. Ama bireysel ve teknik gerektirmeyen kullanım için ise bin TL gibi oldukça cazip bir fiyata bu yazıcıları temin etmek mümkündür.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir