1. Anasayfa
  2. Teknoloji

PC’niz için bir güç kaynağı nasıl seçilir

PC’niz için bir güç kaynağı nasıl seçilir
0

Bir bilgisayarı kendi kendine monte ederken, güç kaynağından tasarruf etmemelisiniz, bu, sistemin tüm düğümlerine enerji sağlayan en önemli bileşendir. Kural olarak, bir güç kaynağı seçmek, bir bilgisayar oluştururken bulmacanın son parçalarından biridir, donanımınız için hangi güç kaynağının doğru olduğunu bilmek için öncelikle tüm bileşenlere karar vermeniz gerekir.

Ancak, güç kaynağı seçerken dikkate alınması gereken tek şey güç değildir. Bu nedenle, bugünün makalesinde, gelecekteki bilgisayarınız için doğru güç kaynağını seçerken dikkate alınması gereken tüm noktaları ele alacağız.

Güç kaynağı gücü

Güç kaynağınız, monte ettiğiniz bilgisayarın tüm bileşenlerinin güç gereksinimlerini karşılamalıdır. Tipik olarak, herhangi bir montajda işlemci ve video kartı en çok tüketilen bileşenlerdir.

Ancak bu , anakart , RAM , fanlar, ses kartları ve depolama ortamı gibi diğer tüm bileşenlerin güç tüketmediği anlamına gelmez. Sadece çok daha az tüketin. Yetersiz güce sahip bir bilgisayar, hiç başlamazsa arızalanabilir. Bu nedenle güç, kesinlikle doğru PSU’yu seçmenin ilk adımıdır.

Neyse ki, üreticiler her zaman ürünlerinin ne kadar enerji kullandığına dair kaba tahminler veriyorlar. Nominal güç veya maksimum güç tüketimi olarak sunulurlar. Ek olarak, bilgisayarınızın tam olarak ihtiyaç duyduğu güç miktarını belirleyebilen birçok çevrimiçi güç kaynağı hesaplayıcısı vardır. İdeal olarak güç kaynağı, bilgisayarınızın güç gereksinimlerini aşmalıdır. Ne için? Pekala, PSU’lar çok az boşluk kaldığında en iyi şekilde çalışır. Maksimum verimliliği hedefliyorsanız, PSU’nun tepe gücünün% 50 ila% 80’i arasında çalışması gerekir.

Güç kaynağı 1200w

Bu şekilde, seçilen PC güç kaynağının sınırlarında çalışmamasını ve aşırı ısınmasını sağlayabilirsiniz. Güç kaynağı ünitesinde aşırı ısı kontrendike olduğundan bu çok önemlidir. Dolayısıyla, güç kaynağınız için hayatı gerçekten kolaylaştırmak istiyorsanız, ihtiyacınız olan gücün iki katı güç sağlayabilecek bir tane satın almayı düşünün. Sessiz, dayanıklı olacak ve sonraki yükseltmeler için ekstra güç bırakacak.

80 Plus Güç Kaynağı Derecelendirme Sistemi

Alışveriş yapıyorsanız, 80 Plus derecelendirmeli PSU’ları fark etmiş olabilirsiniz. Bu derecelendirme, güç kaynağının, prizinizden gelen gücü bilgisayarın bileşenleri için gerekli olan daha düşük voltaja ne kadar iyi dönüştürebileceğini gösterir.

Ancak bu derecelendirmeye sahip güç kaynaklarının% 20’den fazlasını harcamaması garanti edilir. Bu nedenle 80 Plus adı. 80 Plus’ın altında kaliteyi gösteren başka alt kategoriler vardır. Aslında beş tane var. Bronze 80 Plus, ardından Gold, Platinum ve Titanium.

İdeal olarak, çoğu kullanıcı için Altın tatlı nokta olmalıdır. Genel kullanım ve hatta oyun oynamak için platin ve titanyum güç kaynaklarını düşünmeye gerek olmadığını unutmayın. Bunlar, çok sayıda işlemcinin, video kartının ve bellek modülünün en güçlü donanımına sahip, örneğin iş istasyonları veya devasa veri merkezlerindeki sunuculara sahip, hesaplamalarla yüklü sistemler için en uygun olanıdır.

Ancak bronz dereceli bir güç kaynağı bile kesinlikle onsuz olduğundan daha etkili olacaktır. Üreticiler tarafından sertifikaların tam olarak ifşa edilmesi isteğe bağlıdır. Bu nedenle, teorik olarak, az bilinen bir üreticiden kasa ve ambalaj üzerinde bir kalite standardı işaretlemeden bir güç kaynağı ünitesi var olabilir. Böyle bir satın alımdan kaçınmak daha iyidir.

Güç kaynağı bağlantı kabloları ve konektörleri

Bilgisayarınız için bir güç kaynağı seçerken, PSU’nuzun gerekli tüm konektörlere sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Güç kaynakları genellikle üç konektörden birine sahiptir; Çıkarılabilir iki pim sayesinde 6 veya 8 pimli bir girişe bağlanan 6 pimli bir kablo, 8 pimli bir kablo veya 6 + 2 pimli bir kablo. Örneğin, video kartları 6 veya 8 pinli konektör kombinasyonunu ve bazen her birini gerektirir.

Her şey, GPU’nun ve soğutma sisteminin ne kadar güç tükettiğine bağlı. Ayrıca anakartta hangi konektörlerin kullanıldığını da düşünmelisiniz. Çoğu anakart 20 veya 24 pinli bir konektör kullanır, ancak başkaları da olabilir. Yine, bu, donanımın geri kalanını seçtikten sonra bir PSU seçmenin başka bir nedenidir.

Güç kaynağı modülerliği

Modülerlik, güç kablolarının çıkarılabileceği veya güç kaynağına bağlanabileceği anlamına gelir. Buradaki ana fayda, modüler olmayan PSU’lar onlardan uzanan sabit kablolarla birlikte geldiklerinden kablolamadaki azalmadır. Çoğunu kullanmayacaksınız, ancak sadece kasa içinde dağıtacaksınız.

Daha az kablo dolaşması yalnızca daha güzel görünüm anlamına gelmez, aynı zamanda hava akışını da iyileştirir. Bu, soğutmayı daha iyi hale getiren bileşenler için serin bir çalışma ortamı sağlar.

Güç kaynaklarının modülerliği

Tahmin edebileceğiniz gibi, tüm bu olanaklar bir fiyat etiketi ile birlikte gelir. Nihayetinde, modülerliğin faydalarının fiyat artışından daha ağır basıp basmadığı sorusu size kalmış. Tamamen modüler bir PSU’yu karşılayamıyorsanız ve tamamen modüler olmayan bir PSU’dan kaçınmak istiyorsanız, yarı modüler bir PSU’yu her zaman tercih edebilirsiniz.

Yarı modüler üniteler, ünitenin arkasından kalıcı olarak çıkıntı yapan bazı sökülemeyen kablolara sahip olacaktır. Bununla birlikte, bunlar yalnızca gerekli olacaktır, bu da, bilgisayar kasanızın içinde kullanılmayan kablolara sahip olmayacağınız anlamına gelir.

Özetlemek gerekirse, bir PSU satın alırken, verimlilik derecesi, watt, konektörler ve modülerliği göz önünde bulundurmanız gerekir. Tabii ki herkesin buna ihtiyacı yok. Herhangi bir çaba göstermezseniz, gücün doğru olduğundan ve güç kaynağının monte edilen bilgisayarın çalışması için gerekli tüm konektörlere sahip olduğundan emin olmanız yeterlidir.

Oldukça güçlü bir bilgisayar için zayıf bir güç kaynağı seçmenin aslında yarardan çok zarar vereceğini unutmayın. Bu nedenle, bir bilgisayarı monte ederken yüksek kaliteli bir PSU’nun mevcudiyeti öncelikler listesinde yer almalıdır.

TeknoBird'in kurucusu, teknoloji ve yazılım hakkında insanlara yararlı makaleler yazar.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir