Kompresör, hava ile birlikte diğer gazları atmosfer basıncından daha yüksek basınç seviyelerine sıkıştırmak amacıyla kullandığımız motorlu makinelerdir. Hava kompresörleri, bir fabrika veya atölyenin çok yönlü ve hayati bileşenlerinden biri olarak bilinmektedir. Özellikle son dönemde küçük ve daha az hacimli hale gelmeleri, kompresörleri tercih sebebi yapmıştır. Boyutları ve kullanım kolaylığı sayesinde çalışma koşullarını da oldukça seri ve kaliteli hale getiren hava kompresörleri, hava basıncı ile çalışan araçlara güç sağlayan son derece kullanışlı ve taşınabilir makineler olarak tanımlanabilir.
Tesisiniz için doğru hava kompresörünü seçmek oldukça önemlidir. İhtiyacınız altında bir kompresör satın aldığınızda işinizin kalitesi düşebilir ya da diğer ekipmanlarınıza zarar verebilir. İhtiyacınızın üzerinde olan güçlü bir kompresör seçmek ise maliyetinizi artabilir.
Hava kompresörleri çok yönlü makinelerdir ve pnömatik aletlere takıldığında çeşitli görevleri yerine getirmektedirler. Elektrikli el aletlerine kıyasla hareketli parçaları daha az olduğu için daha fazla tork ve güç üretirler ve daha uzun ömürlüdürler. Kompresör dünyasına aşina değilseniz kafa karıştırıcı olabilecek birçok uygulama, tip ve kapasiteye sahiptirler.
Hava Kompresörü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kompresörler dışarıdan aldığı havayı daha yüksek basınç seviyelerine getirerek kullanıma sunar. Basınçlı hava her ne kadar pek çok avantaj sunuyor olsa da yüksek bir maliyet gideri mevcuttur. Çünkü basınçlı havanın, çektiği güç nedeniyle elektrik maliyeti yüksektir. Basınçlı havanın tasarruflu bir şekilde kullanılabilmesi için uygun maliyetli ve doğru bir kompresör seçimi yapılması gerekir.
Kompresörler küçük atölyelerden büyük endüstriyel tesislere kadar birçok farklı uygulamanın merkezinde yer alır. İşletmenizin ya da uygulamanızın ihtiyacına en uygun kompresörü seçmek, hangi kriterleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini bilmediğinizde kafanızın karışmasına neden olabilir. Vidalı, frekans invertörlü, seyyar ve pistonlu kompresörler arasından size en uygun olanı seçmek için bilmemiz gereken bazı ipuçları mevcuttur.
Verimliliği, dayanımı ve hava kalitesi yüksek, karbon ayak izi düşük basınçlı kompresörleri seçerken bilinmesi gereken bazı kavramlar söz konusudur. Kompresör seçerken; havanın hacimsel debisi, çalışma basıncı, kompresör odası boyutları, güç tüketimi ve hava kalitesinin bilinmesi oldukça önemlidir.
İşletmenizin ihtiyacı olan değerlerden daha yüksek değerlerde basınçlı kompresör tercih gereksiz bir maliyet oluşturacaktır. Yetersiz hava miktarı veya en az iki yıllık büyüme kapasitesini öngörmeden seçilen hava miktarı, ikinci bir kompresör almanıza ya da kapasitenin çok üstünde büyük bir kompresör alarak yüksek yatırım maliyetlerinizin artmasına sebebiyet verir. Kaliteli ve yerinde bir kompresör, kullanım koşullarına göre minimum elektrik enerjisi tüketerek en verimli havayı elde etmelidir.
Kompresör Kullanımı Ne Gibi Avantajlar Sunar?
Hava kompresörleri, bir fabrika veya atölyenin çok yönlü ve hayati bileşenlerinden biridir. Özellikle son yıllarda küçük hacimli hale gelmeleri, kompresörleri daha tercih edilir duruma getirmiştir. Kompresörler, küçük işletmelerden büyük endüstriyel tesislere kadar birçok sektörde hayati öneme sahiptir. Araba lastiğinin şişirilmesi, kalıp ve pres tezgahları, petrol alanında gaz sıkıştırma işlemi, ham metal sektöründe kontrol ve işletme mekanizmaları, otomotivde kalıp işleme, pres tezgahları ve boya işlemleri, tekstil sektöründe iplik üretimi gibi birçok alanda basınçlı hava (kompresör) kullanılır. Günlük hayatımızda kullandığımız birçok ürünün üretiminde kompresör gizli kahramandır.
Yüksek basınçlarda, atmosferik hava ile çalışan hava kompresörleri, tutarlı bir hava basıncını güçlü ve uzun süre sıkıştırabilme özelliği sayesinde açık havalarda ve geniş alanlarda yüksek performans gösterir. Bu sayede özellikle geniş alanlarda ve iş sahanızda hareket kısıtına neden olmaksızın rahatlıkla kullanabileceğiniz cihazlardandır. Herhangi bir güç kaynağına gerek kalmadan daha fazla hareket kabiliyeti elde edebilmenizin yanı sıra kompresöre bağlı olarak çalışan farklı ekipmanlar olmadan da uzun süre aynı ortamda çalışabilirsiniz.
Hava kompresörleri, ısının geri kazanımı ve diğer uygulamalar için kullanıldığında da avantajlı bir seçenektir. Birçok hava kompresörünün tasarımı, hava çıkışının yanı sıra soğutma suyundan geri kazanılan ısıya erişimi de içerir. Kazanlara bağlantı ve alan ısıtma gibi birçok uygulama, düşük enerji kullanarak yüksek verimlilik elde edebileceğiniz bir çalışma prensibi sunar.
Havayı türbinlere güç sağlamak gibi birden fazla uygulama için kullanıyorsanız hem türbinlerden hem de hava kompresörlerinizden atık ısıyı geri kazanabilir, tesisteki toplam enerji tüketimini %25’e kadar azaltabilirsiniz.
Hava kullanımı, düşük maliyetli olma eğilimindedir. Birçok uzman, genel enerji tüketiminin kompresörler sayesinde düşüş gösterebileceğini öne sürmüştür. Böylelikle dış hizmetlere olan bağımlılığı azaltmanın yanında, hava kompresörü kullanarak çevreye duyarlı bir tüketim gerçekleştirebilirsiniz.
Basınçlı Hava Seçimlerinde Yarım Asırlık Tecrübe İle Tanışın!
Verimliliği, dayanıklılığı ve hava kalitesi yüksek, karbon ayak izi düşük basınçlı hava ekipmanlarına ulaşmak her ne kadar kolay gibi görünse de eğer işin uzmanı değilseniz tercih yapmak çok büyük bir önem arz eder. Basınçlı havanın kullanıldığı tüm işletmelerde güvenilir, ulaşılabilir, rekabetçi ve müşterilerinin çözüm ortağı olan Özen Kompresör ürettiği basınçlı hava ekipmanları ile önemli bir iş ortağıdır. Yarım asırlık endüstriyel makine imalatı tecrübesine kaynak makinaları üreterek başlayan Özen Kompresör, güncel teknolojiler ve dünya standartlarında ekipmanlar ile donatılmış fabrikasında, basınçlı hava ekipmanları imalatı ve montajı yapıyor. Özen Kompresör düşük ve orta basınç pistonlu ve vidalı kompresörler, hava kurutucuları, hava tankları ve hava aksesuarları üretimi ile müşterilerinin verimliliklerini artırmasına katkıda bulunuyor. Doğu Avrupa ve Orta Doğu bölgesinin önde gelen üreticilerinden biri olan şirket, toplam 20 ülkede, 100 distribütör aracılığı ile satış ve servis faaliyetlerini yürütürken. 45 ülkeye ihracat yapıyor.