Dünya hızla farklı bir yöne evrilerek değişiyor ve dönüşüyor. Her geçen gün insanların karşısına da yeni bir ürün çıkıyor. İşte o ürünlerden bir tanesi de son yıllarda insanların karşısına çıkan çatı GES (güneş enerji sistemleri) denilen ürünlerdir.
Çatı GES Güneş Enerji Sistemleri Nedir?
Adım adım giderek kavramın ne olduğunu ifade etmek gerekir ise şu şekilde bir bilgi verilebilir. Yine kavramın kendisinden de net bir biçimde anlaşılabileceği gibi binaların üstünde olan çatılara kurulan ve güneşten elektrik elde edilmesine olanak veren enerji üniteleridir. GES’ler yenilebilir enerji kavramı içinde yer alırlar. Sistemin kendisine has bir teknolojisi vardır. Bütünleşen sistemlerdir.
Güneş Enerji Sistemi Panel Çeşitleri ve Özellikleri
Güneş enerjisi sistemleri tarihsel ivme kazanarak gelişen teknolojilere istinaden her geçen yeni bir ürün sisteme eklenir. Burada en önemli gelişim güneş panellerinde yaşanır. Sistemin kurulacağı yere monokristal güneş panelleri vardır ve alanında en eski olan ürünlerdir. Bir diğer türü ise polikristallerdir. Son yıllarda bir de aralarına hibrid güneş panelleri eklenmiştir.
Çatı tipi olan sistemlerde güç farklılıkları olabilir. Bu da gereksinimler ile doğrudan alakalıdır. 3kW, 5kW ve 10kW en çok kullanılan sistem türleridir. Bu sistemlerde ayrıca kablolar, akü, inverter de başlıca kullanılan diğer ürünlerdir. Hepsinin ayrı bir görevi vardır.
Çatı GES Nerelerde Kullanılır?
Çatı için olan gesler işin temelinde az ya da çok fark etmeksizin güneşin olduğu her yerde tüm çatılarda kullanılır. İşyerleri, ofisler, evler, çiftlikler, fabrika çatıları kısaca doğru bir seçim ile tüm çatılarda elektrik enerjisi elde etmek için tercih edilirler.
GES Kurulmasının Avantajları Nelerdir?
GES kurulmasının kendi içinde en önemli avantajı temiz enerji olmasıdır. Kurulum maliyetleri dışında bir maliyeti yoktur. Tamamen bağımsız ve özgürce işin ekonomik yönünü düşünmeden elektrik elde edilmesine olanak verir. Fazlasını da satarak ek kazanç elde edilebilir.
GES Sistem Maliyetleri
Güneş enerjisi sistemleri maliyetleri kurulan sisteme ve kullanılan malzemelere göre değişir. Ayrıca bu alanda çalışan firmanın hizmet politikası da nihai rakamı değiştiren bir unsurdur. İthal ya da yerli malzeme olması da nihai rakama etki eder.