Tarayıcınız internete bağlantı kuramadığında, Windows Sorun Giderme işlevi bazen şu mesajla yanıt verir: ‘DNS sunucusu yanıt vermiyor’ veya ‘Bilgisayarınız doğru şekilde yapılandırılmış gibi görünüyor, ancak cihaz veya kaynak (DNS sunucusu ) yanıt vermiyor ‘. Bu bildirimin görünmesine neden olabilecek birçok faktör vardır. Neyse ki, bu sorun genellikle birkaç basit adımda düzeltilebilir. Burada sorunların en yaygın nedenlerinden bazıları ve çözümleri hakkında bilgi edinin .
DNS: çevrimiçi ad çözümlemesi
Alan adı sistemi (DNS), alfasayısal alan adlarını sayısal IP adreslerine dönüştürmek için kullanılan bir dizin hizmetidir . Merkezi olmayan bir süreç olan ad çözümlemesi genellikle dünya çapında dağıtılan DNS sunucularının ağlarında gerçekleşir. Web tarayıcınızın arama çubuğuna girdiğiniz her internet adresi daha sonra yönlendiriciniz tarafından bir DNS sunucusuna iletilir. Bu sunucu daha sonra alan adını sayısal bir sıraya dönüştürür ve karşılık gelen bir IP adresi döndürür . DNS sunucusu bir yanıt üretemezse, istenen web sitesine erişim mümkün olmayacaktır; sonuç ‘DNS sunucusu yanıt vermiyor’ hata mesajıdır.
Sorun giderme
Bu tür rahatsız edici mesajların kökü genellikle sunucu kesintisine kadar izlenebilir. Bu gibi durumlarda, DNS sunucusu geçici olarak kullanılamaz. Çoğu zaman, bu sorunlar tarayıcıları değiştirerek, güvenlik duvarı ayarlarınızdan birkaçını değiştirerek veya yönlendiricinizi yeniden başlatarak düzeltilebilir.
Web tarayıcınızı değiştirme
Bağlantı sorununun web tarayıcınızdan kaynaklanmadığını dışlamak için, alternatif uygulamalarla istediğiniz web sayfasında oturum açmaya çalışarak bir test yapın . Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer ve Apple Safari gibi web tarayıcıları en geleneksel seçeneklerden bazılarını oluşturur. Sorunu sadece tarayıcı değiştirerek çözebiliyorsanız, tercih ettiğiniz uygulamanın ayarlarını kontrol edin ve uygulamanın en son sürümünü kullandığınızdan emin olun . Bazı durumlarda programın kaldırılması ve yeniden yüklenmesi gerekebilir.
Güvenlik duvarını devre dışı bırakın
İstediğiniz sonuçları yalnızca tarayıcıları değiştirerek elde edemiyorsanız, bir sonraki adım Windows Güvenlik Duvarı’nı olası suçlu olarak dışlamaktır. Kontrol panelini yukarı çekin ve güvenlik duvarını geçici olarak devre dışı bırakın . Artık istediğiniz web sitesine erişebiliyorsanız , sorunun kaynağı olarak Güvenlik Duvarını tanımlamışsınız gibi görünüyor . Ardından, yapılandırmasını kontrol edin . Güvenlik duvarını devre dışı bıraktıktan sonra bile hata devam ederse, DNS sunucusu yine de sorunun nedeni olabilir.
Yönlendiriciyi yeniden başlatma
Bağlantı sorunları genellikle sunucunun yeniden başlatılmasıyla çözülebilir. Çoğu cihaz, özellikle bu amaç için bir güç düğmesi içerir. Bu herhangi bir sonuç vermezse , zor bir yeniden başlatma depoda olabilir gibi görünüyor ; bu sadece elektrik fişi çekilerek yapılır. Cihazı tekrar çalıştırmadan önce tüm elektrikli bileşenlerin gücü tamamen kapanana kadar yaklaşık 30 saniye bekleyin. İlk iki adımı tamamladıktan sonra ‘DNS sunucusu yanıt vermiyor’ hata mesajını alırsanız, kalan tek seçenek alternatif bir DNS sunucusu seçmektir.
Başka bir DNS sunucusu seçmek
Yönlendirici yazılımının çökmesi veya Windows Güvenlik Duvarı ile çakışması gibi yaygın hata nedenlerini dışladıysanız, DNS sunucunuzu değiştirmek çözüm olabilir.
Tipik olarak, internet sağlayıcısının DNS sunucu adresi otomatik olarak kullanılır, ancak bu sunucu bazen yavaş veya kolayca aşırı yüklenebilir. İnternet sağlayıcınızın DNS sunucusunu istediğiniz sunucuyla değiştirmek için birkaç tıklama yeterlidir. Bir kullanarak açık DNS sunucusunu da olduğu seçenek; sadece belirli DNS sunucu listelerine bakın . Google hızlı, ücretsiz ve çok güvenilir bir genel DNS sunucusu işletmektedir .
Windows 7, Windows 8 ve Windows 10‘da yönlendirici ayarları kullanılarak DNS sunucusunun nasıl kurulduğuna dair adım adım açıklama burada bulunabilir.
DNS sunucusunu yönlendirici aracılığıyla değiştirme
1. Adım: Yönlendiriciye erişim
DNS sunucusunu yönlendiricinizin ayarlarından değiştirmek istiyorsanız, önce tarayıcınızı açın ve aşağıdaki şekilde yönlendiricinize erişin:
- Windows’ta komut satırını açın (kısayol: Windows tuşu ve R), açılış satırına cmd yazın ve enter tuşuna basın.
- Şimdi açık sekmeye ipconfig girin ve ‘Varsayılan ağ geçidi’ sonrasındaki sayıları panoya kopyalayın.
- Şimdi sadece numarayı tarayıcınızın adres alanına kopyalayın, onaylayın ve ilgili erişim bilgilerinizle oturum açın.
2. Adım: Diğer DNS sunucularını kurma
- Menüden ‘İnternet’i seçin ve ardından’ Hesap bilgileri’ne tıklayın.
- ‘DNS sunucusu’ başlıklı sekmeye tıklayın.
- ‘Diğer DNSv4 sunucularını kullan’ı seçin.
- Örneğin Google’ın DNS sunucusunu kullanmak istiyorsanız 8.8.8.8 yazın. kutulara ‘Tercihli DNSv4 sunucusu’ ve ‘Alternatif DNSv4 sunucusu’ yanındaki 8.8.4.4 yazın. Bu, istediğiniz sunucunun arızalanması durumunda yedek olarak kullanılabilecek alternatif bir DNS sunucusunu belirtir.
Not: Sürüm 4 (IPv4) yerine internet protokolü sürüm 6 (IPv6) kullanılıyorsa, DNS sunucusunun IP adresleri değiştirilmelidir. Google’ın genel DNS IPv6 adresleri:
- 2001: 4860: 4860 :: 8888
- 2001: 4860: 4860 :: 8844
Windows 7/8 / 10’da DNS sunucusunu değiştirme
1. Adım: Ağ bağlantılarını görüntüleyin
Windows 7, Windows 8 veya Windows 10’da DNS sunucusunu değiştirmek için ağ bağlantısı özelliklerinize erişmeniz gerekir. Görev çubuğundaki Windows düğmesine tıklayın ve ‘Ağ bağlantıları’nı arayın, ardından menüden’ Ağ bağlantılarını görüntüle’yi seçin. Ayrıca ncpa.cpl komutunu da girebilirsiniz .
Windows 10 ile, Windows simgesinin üzerine geldiğinizde farenin sağ tuşuna tıklayabilir ve buradan ‘Ağ bağlantıları’ menü öğesini seçebilirsiniz.
Adım 2: Ağ adaptörünü seçin
İkinci adım için kullanılan internet adaptörünü seçmelisiniz. İnternete erişmek için bir kablosuz ağ kullanıyorsanız, WLAN adaptörünü (kablosuz ağ bağlantısı) seçmeniz gerekir. İnternete kabloyla erişiyorsanız, LAN adaptörü doğru seçimdir (LAN bağlantısı). Doğru ağ adaptörünü belirledikten sonra, sağ tıklayın ve menüden ‘Özellikler’i seçin.
Adım 3: İnternet protokolünü seçin
Şimdi kullanılması gereken internet protokolünü seçme zamanı. İnternet protokolü sürüm 4 ve internet protokolü sürüm 6 genellikle burada verilen seçeneklerdir. Çoğu durumda Sürüm 4 kullanılır. Bunu seçin ve ardından ‘Özellikler’e tıklayın.
4. Adım: DNS sunucusu adresini değiştirin
Dördüncü ve son adım, Windows’ta DNS sunucu adresini değiştirmektir. ‘Otomatik olarak bir IP adresi al’ ve ‘DNS sunucu adresini otomatik olarak al’ seçenekleri varsayılan olarak seçilmelidir. Durum böyle değilse, sunucu adresini değiştirmeden önce hangi DNS sunucusunun kullanıldığını not etmelisiniz, böylece gelecekte bir sorun olması durumunda herhangi bir değişikliği geri alabilir ve orijinal ayarlara geri dönebilirsiniz.
Manuel olarak bir DNS sunucu adresi atamak istiyorsanız, ‘Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan’ı tıklayın ve herhangi bir alternatif sunucuların adreslerini girin. Google’ın DNS sunucusunu kullanmak istiyorsanız, ‘tercih edilen DNS sunucusu’nun yanındaki kutuya 8.8.8.8 yazın ve ardından’ Alternatif DNS sunucusu’nun yanına 8.8.4.4 yazın. Bilginin ikinci kısmı teknik olarak ihmal edilebilir, çünkü bu girdi sadece tercih edilen DNS sunucusu problemlerle karşılaştığında devreye girer. IP adresi dahil en üst ayarlar, özellikle sabit bir IP adresi girilirse, değişmeden kalmalıdır.DNS sunucusu değişimini onaylamak için ‘Tamam’ı tıklayın.
Not: sürüm 4 (IPv4) yerine internet protokolü sürüm 6 (IPv6) kullanılıyorsa, DNS sunucusunun IP adresleri değiştirilmelidir. Google’ın genel DNS IPv6 adresleri:
- 2001: 4860: 4860 :: 8888
- 2001: 4860: 4860 :: 8844
PowerShell kullanarak DNS Sunucusunu değiştirme
DNS sunucusunu değiştirmek için PowerShell’i de kullanabilirsiniz. Bu yöntem tecrübeli kullanıcılar için daha uygundur. Yalnızca tek bir komutla, tüm Windows menülerini tıklamak zorunda kalmadan DNS sunucusunu değiştirebilirsiniz.
Görev çubuğundaki Windows simgesine tıklayın, ‘PowerShell’i arayın,’ Windows PowerShell’e sağ tıklayın ve ardından menüden ‘Yönetici olarak çalıştır’ı seçin.
Artık sizi internete bağlamanız gereken adaptörün (yani ağ kablosu) adını (takma adını) belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için, PowerShell’e aşağıdaki komutu girin:
Get-NetAdapter | ifDesc, ifAlias, ifIndex, MediaType’ı seçin | fl
Örnekte, adaptörün adı ‘Yerel Alan Bağlantısı 3’dür.
İnternete bir LAN kablosu (ethernet) ile bağlıysanız, aşağıdaki komutu girmelisiniz:
Set-DnsClientServerAddress -InterfaceAlias ”Local Area Connection 3″ -ServerAddresses “8.8.8.8”, “8.8.4.4”
‘Yerel Alan Bağlantısı 3’ yerine belirlenen arayüz adını kullanmalısınız.
İnternete WLAN (WiFi) üzerinden bağlıysanız, bu komutu girmeniz gerekir:
Set-DnsClientServerAddress -InterfaceAlias WiFi -ServerAddresses “8.8.8.8”, “8.8.4.4”
‘WiFi’ kısmının kullanılan adaptörün adıyla değiştirilmesi gerekiyor.
DNS sunucusu adresleri, 8.8.8.8 ve 8.8.4.4, Google’ın genel DNS sunucularının adresleridir. Başka bir genel DNS sunucusu kullanılıyorsa, uyum sağlamak için her iki adresin de uygun şekilde değiştirilmesi gerekir.
DNS sunucusunu komut istemini kullanarak değiştirme
DNS sunucusunu komut istemini kullanarak değiştirmek, Windows yönetimine aşina olan daha deneyimli kullanıcılar için uygundur. PowerShell’de olduğu gibi, bu istemi kullanarak DNS sunucusunu değiştirirken hiçbir kullanıcı arabirimi gerekmez, bu da sunucunun bakımını kolaylaştırır.
İlk adım, komut istemini yönetici olarak açmaktır. Arayüz adı verilmemişse, bu komutu kullanarak ne olduğunu öğrenebilirsiniz:
netsh arayüzü gösteri arayüzü
Birincil ve ikincil sunucular daha sonra aşağıdaki komutlarla yapılandırılabilir:
netsh interface ip add dns name = “Yerel Alan Bağlantısı 3” addr = 8.8.8.8 indeks = 1
netsh interface ip add dns name = “Yerel Alan Bağlantısı 3” addr = 8.8.4.4 index = 2
Not: Tırnak işaretlerindeki ad, kullandığınız arayüzün tam adıyla eşleşmelidir. Yanlışlıkla bir hata yaparsanız Windows bir hata mesajı vermez.
Yeni DNS sunucusunu kontrol etme
DNS sunucusunu değiştirmenin sorunu çözüp çözmediğini basit bir test yaparak öğrenebilirsiniz. Tarayıcınıza iyi bilinen bir sitenin URL’sini girin (örn. Www.google.com) . Siteye erişilebiliyorsa, bu, DNS sunucusunun düzgün çalıştığı anlamına gelir.
Siteye erişilemiyorsa, tarayıcınıza şu IP adresini girebilirsiniz: 172.217.16.195. Bu, Google’ın IP adreslerinden biridir. Adresi girdikten sonra Google görünmezse, muhtemelen DNS sunucusuyla ilgili bir sorun değil, genel bir internet sorunu olduğu anlamına gelir.