Yüz tanıma sistemleri günümüzde Havalimanları pasaport kontrolleri, Stadyum girişleri, Kamu Binaları, Oteller, Plazalar ve iş yerlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Yüz tanıma sistemleri kimi zaman güvenlik kimi zaman da Personel takibi veya geçiş kontrol sistemleri için kullanılabilmektedir.
Yüz tanıma sistemleri Yemekhane sistemlerinde de kullanılabilmektedir. Yüz okuma cihazlarında online veya offline olarak çalışma metodu bulunur.
Online sistemlerde turnike üzerlerine konulan cihazların, geçiş yapmak isteyen kişilerin bilgilerinin alıp ilgili programa ileterek, okutma yapan kişinin o turnikeden geçiş hakkına sahip olup olmamasını sorgulayarak geçiş izni verebilir ya da vermeyebilir. Okulların ve iş yerlerinin yemekhanelerinde yaygın olarak bu kullanılmaktadır. Bu özellikle birlikte hem günlük geçiş hakkı bitenlerin kaçak geçişleri önlenmiş olup hem de istenilen günlük yemek sayısı rahat bir şekilde hesaplanabilmektedir.
Yüz tanıma sistemlerinde cihazların offline modda çalıştığında içerindeki kişilerin geçiş zaman bilgileri ( log ) kayıtlarını programa aktarmanın birkaç yöntemi mevcuttur. Bunlardan birincisi Bilgi aktar programı ile cihazlardaki geçiş bilgilerinin programa çekilmesi oldukça sık kullanılmaktadır. Ayrıca Bilgi aktar programıyla cihazdan cihaza personel aktarımı ve cihazdan programa personel listesi aktarımı yapılabilmektedir. Network bağlantısı olmayan yerlerde cihazlardan verileri flaş bellek yardımıyla alınıp aktarım programıyla programa işletilebilir.
Parmak İzi Sistemi Nedir ?
İnsanların bütün parmak izleri birbirinden farklıdır. Parmak izi okuyan cihazlara kişinin bütün parmak izleri tek parmak okuyucu üzerinden kaydedilebilir. Parmak okuyucu cihazlar kişinin benzersiz olan parmak izi bilgilerini elektronik alanda bit olarak depolar. Depolanan bu elektronik bit bilgileri daha sonra kişinin kontrol amaçlı her kesokutmasında veri tabanındaki bit olarak saklanan bilginin okutulan parmak izi resmiyle karşılaştırma yaparak bir sonuç üretir.
Parmak İzi Sistemi Nerelerde Kullanılır?
Genelde ticari işletmelerde, turnike geçiş sistemlerinde, okul ve fabrikalarda, yemekhane girişlerinde kullanılmaktadır. Genellikle güvenli ve kontrollü geçiş yapılması istenilen toplu yaşam alanlarına girişlerde kullanılır.
Ticari işletmelerde kişilerin iş yerlerine giriş, çıkış ve fazla çalışma bilgilerini tarih ve saat bazında düzenli rapor alınabilen sistemlerde kullanılmaktadır.
Ticari işletmelerde personel takip programlarıyla personellerin işe giriş, çıkış ve fazla mesai bilgilerinin online ya da offline olarak parmak izi kayıtları bilgisayarda bulunan yazılımla entegre edilerek, istenilen tarih ve saat aralığında hesaplama yaptırılarak çalışma saatleri, mesaileri ve maaşları hesaplatılabilmektedir.
Bir işletme de yemekhane girişlerinde kullanılan parmak izi sistemi ile günlük yemek sayısı, hangi kişinin kaç kez ve hangi öğünlerde yemek yediği ve birçok farklı raporlama için de kullanım tercih sebebi haline gelmiştir.