Halk arasında oldukça yaygın olan boyun fıtığı, boyun bölgesindeki sinir kökleri ile boyun omurları arasında ki jölemsi disk yapısının birbiri ile bağlantılı bir çeşit rahatsızlığıdır. Boyun bölgesinde bulunan 7 omurun arasında 8 çift sinir kökü vardır. Yetersiz kas gücü, anatomik bozukluklar, olumsuz beden hareketleri ve omur bölgesinde yaşanan değişiklikler bu 8 çift siniri direkt olarak etkiler. Bu etki “boyun fıtığı” olarak tanımlanır. Boyun bölgesinde ağrıyla birlikte kendini belli eden boyun fıtığı; genellikle 20 ile 40 yaş arasındaki kişilerde görülür. Bunun dışından vücudun farklı bölgelerinde de fark edilebilen boyun fıtığı belirtileri, omurilik ile doğrudan bağlantılı olarak kendini gösterebilir.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
Ortaya çıkmasının başlıca sebebi ise boyun bölgesinde buluna 5 diskin yapısında bulunan sıvı kaybına bağlı olarak aşınması veya sıvı miktarının artmasıyla birlikte gelen fonksiyonunu kaybetmesidir. Boyunda bulunan diskler sıvı miktarlarında ki değişimle etrafındaki sinirlere baskı yapar. Baskılarla birlikte kişide boyun fıtığı belirtileri ortaya çıkar. Bu daha çok yaşlanmaya bağlı olarak yaşanır. Öyle ki, boyun fıtığı yaşlanmanın doğal bir belirtisi olarakta görülebilir.
Bunun dışında ters bir hareket yapma, ağır yük kaldırma, egzersiz yapmama, soğuk klimaların olduğu alanlarda uzun süre oturma da boyun problemlerine sebep olur. Bu durumda boyun fıtığına yakalandım düşüncesini bireylerin aklına getirebilir. Ayrıca uzun süreli olarak masa veya bilgisayar başında oturmak da boyun fıtığına kapı açan etkenlerdir. Boyun fıtığı belirtileri ise vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilir. Bu belirtiler arasında her ne kadar boyun ağrısı ön plana çıksa da, vücudun farklı yerlerinde de rahatsızlıklara sebep olarak kendini gösterebilir. Bu yüzden vücut boyun fıtığı problemlerinde mutlaka bir bütün olarak değerlendirilmelidir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı belirtileri, fıtıklaşmanın ardından boyun bölgesinde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine doğru yayılarak kendini gösteren rahatsızlıklardır. Boyun fıtığı olan kişilerde, boyun ağrısı genellikle omuz, kol ve ele doğru yayılabilir.
Vücutta görülebilen diğer boyun fıtığı belirtileri ise şu şekildedir:
- Başın arkasından şakaklara doğru yayılan şiddetli boyun ağrısı,
- Boyun ile sınırlı kalmayarak sırt, kol ve omuzlara doğru yayılan ağrı,
- Kol ve el kaslarında güç kaybıyla birlikte günlük el becerilerinde azalma olması,
- Kol ve parmaklarda sıklıkla yaşanan uyuşmalar ve karıncalanmalar,
- Kol ve el reflekslerinin zaman içinde zayıflaması,
- Kol ve el bölgesinde duysal değişimler
Bu belirtiler arasında ayrıca baş ağrısı da en yaygın belirtiler arasında olabilir. Fakat ağrının farklı bölgelere yayılmasının yanında farklı bölgelerde de görülmesi yüksek ihtimaldir. Boyun fıtığı belirtileri gün içinde konforsuzluğa ve hareket kısıtlamasına sebep olabilir. Bu yüzden de boyun fıtığı tedavisine en erken zamanda başlamakta fayda vardır. Bu veya buna benzer belirtilerde mutlaka ilgili hekimliğe başvurulması gerektiği bilinmelidir.
Boyun Fıtığı Tedavisinde Fizyoterapinin Önemi
Her rahatsızlık gibi erken müdahale edilmediği takdirde boyun fıtığı belirtileri zamanla ağırlaşabilir ve artabilir. Yaşanan rahatsızlıklara karşın fizyoterapi uygulaması ile bedensel rahatlama sağlanabilir. Hekim teşhisi ve tanısının ardından fizyoterapiyle birlikte yaşam kalitesini daha da artırmak mümkündür. Dünya’da gelişen metot ve tekniklerin ülkemizde de başarılı bir şekilde uygulanmasıyla fizyoterapi teknikleri, boyun fıtığına sebep olan kas ve iskelet yapısındaki bozuklukların iyileşmesine olanak sağlar. Bununla birlikte vücut fonksiyonlarının geri kazanılmasında da yardımcı olur. Boyun fıtığı belirtileri için fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir. Tedaviye en erken zamanda başlayarak daha kısa sürede daha verimli sonuçlar alabilirsiniz.
Boyun fıtığı konusunda daha detaylı bilgi ve terapi desteği almak için iletişim ABS Fizyoterapi’yi ziyaret edebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
Dünya standartlarında, kanıta dayalı ve bilimsel metotlarla boyun fıtığı tedavisi için profesyonel bir fizyoterapi uygulaması arıyorsanız Uzm. Fzt. Ahmet Burak Sezgin öncülüğünde ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon merkezinden hemen randevu alabilirsiniz.