Avrupa Ekonomik Alanı’nda satılacak ürünlerin sağlıklı, güvenli ve çevreye zarar vermediğini niteleyen sertifika işaretine CE Belgesi adı verilir. Bu belgeye sahip ürünler çevreye zarar vermediğini ve uygun koşullarda imal edildiğini ispatlamış olur.
CE Belgesi Nedir?
Günümüzde pek çok mal ve ürün satılıyor. Bu mal ve ürünlerin kaliteli olması tüketiciler için oldukça önemlidir. Bir ürünün kaliteli olup olmadığını, insan sağlığına zarar verip vermediğini anlamak için CE belgesinden yardım alınabilir. Bu belge kalite standartlarına uygun olan ürünlere verilir. Bu da tüketicilerin kalite konusunda tereddüt yaşamasını engeller.
CE belgesinin önemli bir avantajı vardır. Bu belge, şirketlerin ürünlerini Avrupa pazarına sokmasına yardımcı olur. Bu belgeye sahip olan şirketler, ürünlerinin AB Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında üretildiğini vurgulamış olur.
CE Belgesinin Avantajları Nelerdir?
CE belgesinin pek çok avantajı vardır. Bu avantajlarından dolayı özellikle imalatçı firmalar tarafından talep edilir. Bu belgenin en önemli faydası işletmenin marka değerini yükseltmesidir. Çünkü bu belgeye sahip olan işletmeler tüketicilerin gözünde diğer işletmelerin önüne geçecektir. Belgenin diğer avantajları:
- Müşteri memnuniyetini sağlar.
- Müşterilerin markaya karşı olumlu algı geliştirmesine yardımcı olur.
- İşletme ve firmaların popülerliğini gözle görülür biçimde artırır.
CE belgesine sahip olan ürünler gerekli kalite kontrollerinden geçmiş demektir. Tüketiciler bu ürünleri rahatlıkla satın alır.
CE Belgesi Olmazsa Ne Olur?
CE belgesinin olmaması globalleşmek isteyen firmalar tarafından önemli bir sorundur. Bu sorunla karşılaşmamak isteyen bireyler Avrupa Birliği standartlarına uygun üretim yapmalıdır. CE belgesinin olmaması durumunda imal edilen ürünler Avrupa pazarına dahil olamaz. Avrupa pazarına dahil olamayan ürünler ise kendisini geliştirme fırsatı bulamaz.
CE belgesinin olmamasının başka olumsuz özellikleri de vardır. Bu belgenin olmaması müşterilerin dikkatinin çekilememesine neden olur. Müşterinin dikkati çekilemezse işletme ekstra kazanç elde etme konusunda yetersiz kalır. Bunun yanında bu belgeyi alamayan firmalar müşterilerin güvenini kazanamaz. Çünkü müşteriler CE belgesine sahip olan ve kalite standartlarına özen gösteren işletmelerin ürettiği ürünleri satın almak ister.
CE Belgesi Almak İçin Yapılması Gerekenler
Son zamanlarda pek çok kişi CE belgesi nasıl alınır sorusunu soruyor. Bu belgenin alınabilmesi için birtakım işlemlerin tamamlanması gerekir. Ancak bu işlemler gerçekleştirilirken dikkatsiz ve bilinçsiz işlem yapmamaya özen göstermek gerekir. CE sertifikası için yapılacak ilk işlem ürünün tabi olduğu CE yönetmeliğini tespit etmektir. Bu aşamadan sonra ürün pek çok açıdan teste tabi tutulur.
Test aşamasından sonra ürününü tasarımını, çizimini, detaylarını ve kullanma kılavuzunu içeren bir teknik dosya hazırlanmalıdır. Bu dosya içerisinde yetkili kuruluşla yapılacak sözleşmeye de yer verilir. ISQ tarafından bu dosya ele alınır ve değerlendirilir. Yapılan değerlendirme sonucu CE sertifikası alınabilir.
CE Belgesi Almanın Süresi
CE sertifikası almak isteyenlerin merak ettiği bir diğer konu ise belgeyi alma süresidir. Ancak belgeyi almanın süresi standart değildir. Yapılacak işleme, belge almak isteyen işletmeye ve ekstra işlemlere bağlı olarak belge alma süresi uzayabiliyor. Ancak ürünün kesin süresini öğrenmek için CE sertifikası veren kurumlarla iletişime geçmek gerekir.
Gerekli kurumlarla iletişime geçen kişiler en doğru bilgiye sahip olur.