Glutamin Ne İşe Yarar?
Asıl görevi protein yapısını oluşturmak olan Glutamin bir amino asittir. İki tip glutamin vardır. Bunlar L-glutamin ve D-glutamin’dir.
L-glutamin proteinlerin yapısında yer alırken, D-glutamin canlı organizma için önemli olmamaktadır. L-glutamin ayrıca vücudu sentezleyebilir.
Glutamin, diğer alfa amino asitler gibi, protein sentezinden ve parçalanmasından sorumludur. Ancak bundan çok daha fazlası bulunur.
Ayrıca, Glutamin; BCAA metabolizması, bağırsak duvarı bakımı, normal bağışıklık fonksiyonu ve glikoz üretimi üzerinde önemli etki gösterir.
Böbrek, glutaminin ana kullanıcısıdır. Glutaminden izole edilen amonyak, vücuttaki asit-baz dengesini yeniden sağlamaya çalışır.
Amonyağın olduğu yerde glutamin de vardır. Örneğin; Yorucu egzersiz veya yüksek proteinli diyet ile metabolik asidoz arttığında, glutaminin kullanımı artar.
Glutaminin Performansa Etkisi
Yapılan bir çalışmada; Sporcular susadığında, takviye olarak alınan glutamin fiziksel performansı arttırır ve glikoz ve elektrolit içeren içeceklerle birleştirildiğinde su ve elektrolit emilimi artırır.
Dışarıdan glutamin takviyesinin de yorgunluğa tepki olarak büyüme hormonu seviyelerini arttırdığı görülmüştür.
Başka bir çalışmada; Sekiz hafta boyunca günde dört gram glutamin ile birlikte kreatin takviyesi yapan sporcular, tek başına kreatin alanlara göre daha fazla kas kütlesi artış olmuştur.
Bu noktada; Glutamin için https://www.protein34.com/l-glutamine adresini ziyaret edebilirsiniz.